Schilderij inkleuren

Het allerbelangrijkste wat ik gezien heb in de afgelopen periode is dat wij als mensen veel meer samen kunnen bereiken dan we tot nu toe dachten. Want alleen samen kunnen we corona onder controle krijgen. Ook heb Ik gezien dat mijn kinderen zeer trots waren en voelden zich uitgenodigd om mee te denken aan hoe nu verder. Feitelijk nodigt onze leider ons uit om zelf een schilderij te gaan verven waarbij op de lijst “1,5 meter afstand” staat.

Zelf schilderen

Want die 1,5 meter dat is waar ie-der-een zich aan moet houden maar we mogen zelf bepalen hoe we dat gaan inkleuren (lees: iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen).  En het grappige is van alle aandacht voor deze maatregel dat iedereen kan meepraten over hoe het schilderij eruit moet komen te zien, want iedereen is onderhand wel een risico-expert. Veel mensen zijn ook gaan nadenken over hoe zij of het bedrijf aan de regels kunnen houden. De meest creatieve oplossingen hebben we al bedacht en er zullen nog velen volgen. Het is ook algemeen geaccepteerd dat er verschillen zijn. Want een café/lunchroom weer openstellen voor klanten is wat anders dan een bouwplaats weer in gebruik nemen (alsof die stil hebben gestaan). Alleen alle creatieve mensen moeten zich wel houden aan het “nieuwe normaal”.

Vrijheid voelen:

Feitelijk zie je nu dat er mensen en bedrijven opstaan die de vrijheid voelen om het schilderij zelf te gaan inkleuren. De overheid stimuleert nu ook met allerlei initiatieven om bedrijven weer open te krijgen maar blijven het nieuwe normaal als referentiekader te gebruiken: de 1,5 meter maatschappij is geboren. Uit eigen ervaring weet ik dat je deze vrijheid echt gaat voelen als je ook die uitdaging krijgt én durft aan te gaan. Uitspreken van behoeftes en je onzekerheden  daar is moed en vertrouwen voor nodig. En als leider moet je luisteren naar deze behoeftes én elkaar daarin ondersteunen. Dan voelt de medewerker de vrijheid om ook een grens aan te geven: stop en hier niet verder. Dat gaat namelijk een weglopende werknemer en/of een burn-out voorkomen.

Veiligheidscultuur veranderen

Medewerkers laten meedenken over hoe een veilige en gezonde werkplek er voor hen uitziet is wat mij betreft het nieuwe normaal. De leider bepaald de waarden en normen en draagt deze zelf uit. (de lijst van het schilderij). [Tip aan de leider: begin als eerste de waarom-het-zo-belangrijk-voor-mij-is uit te leggen!]. Een medewerker laten meebeslissen over hoe een efficiënte vergadering er in de praktijk uit ziet. Of een team van werkvoorbereiders en uitvoerder zelf laten bepalen hoe een V&G-plan tot stand moet komen dat is het nieuwe normaal. Als een leider dit soort schilderijen laat schilderen dan komen daar de mooiste oplossingen uit voort en vooral oplossingen die de mensen zelf ook echt gaan uitvoeren, want wie wijst nu zijn eigen ideeën af? Hiermee worden culturen echt doorbroken.

3 potten verf nodig

Voor het fundamenteel veranderen van de veiligheidscultuur zijn de drie belangrijkste potten verf nodig: “Leiderschap” en “Gezonde Communicatie” en “Vertrouwen”.  Met deze drie kleuren worden de mooiste veiligheidskundige schilderijen gemaakt.

Januari 2020